Wat is onboarding?

Onboarding is het proces waarbij nieuwe medewerkers worden ingewerkt in een organisatie.

Dit proces begint vaak al voor de eerste werkdag en kan enkele maanden duren. Tijdens de onboarding leren nieuwe medewerkers over de bedrijfscultuur, hun rol en verantwoordelijkheden, en maken ze kennis met hun collega’s en de systemen die ze zullen gebruiken.

Het doel van een onboarding is om nieuwe medewerkers snel en effectief productief te maken en ze te helpen zich comfortabel en verbonden te voelen binnen de organisatie.

Waarom is een goede onboarding belangrijk?

Versneld Inwerken:

Een gestructureerd onboarding proces helpt nieuwe medewerkers om sneller productief te worden. Ze leren sneller de ins en outs van hun functie en de organisatie, wat leidt tot een kortere inwerktijd.

Verhoogde Retentie:

Medewerkers die een positieve onboarding ervaring hebben gehad, zijn eerder geneigd langer bij de organisatie te blijven. Dit vermindert de kosten en inspanningen die gepaard gaan met het voortdurend werven van nieuw personeel.

Betere Bedrijfscultuur:

Een effectieve onboarding helpt nieuwe medewerkers zich welkom en gewaardeerd te voelen. Dit bevordert een positieve bedrijfscultuur en zorgt voor een sterkere betrokkenheid bij de organisatie.

Consistente Kwaliteit:

Door een gestandaardiseerd onboarding proces zorg je ervoor dat alle nieuwe medewerkers dezelfde essentiële informatie krijgen, wat leidt tot consistentie in werkmethoden en kwaliteit.

Welke rol speelt een online platform bij onboarding?

Een online platform kan een essentiële rol spelen bij de onboarding van nieuwe medewerkers. Hier zijn enkele manieren waarop een online platform kan bijdragen:

 • Centraal Informatiepunt: Een online platform kan dienen als een centraal punt waar alle benodigde informatie, documenten en hulpmiddelen beschikbaar zijn. Dit maakt het voor nieuwe medewerkers gemakkelijker om toegang te krijgen tot alles wat ze nodig hebben.

 • Interactieve Trainingen: Online platforms kunnen interactieve trainingsmodules aanbieden die nieuwe medewerkers in hun eigen tempo kunnen volgen. Dit verhoogt de effectiviteit van de training en maakt het leerproces flexibeler.

 • Communicatie en Samenwerking: Via een online platform kunnen nieuwe medewerkers eenvoudig communiceren met hun collega’s en leidinggevenden. Dit bevordert samenwerking en zorgt ervoor dat vragen snel beantwoord kunnen worden.

 • Voortgangsmonitoring: Met een online platform kunnen HR en leidinggevenden de voortgang van het onboardingproces bijhouden. Ze kunnen zien welke modules zijn voltooid en waar mogelijk extra ondersteuning nodig is.

Zelf met online onboarding aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met het ontwikkelen van een goede digitale onboarding? Het opzetten van een effectief online onboarding proces hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste tools en strategieën kun je een gestructureerd en boeiend programma creëren dat nieuwe medewerkers snel op weg helpt.

Stappen om te beginnen met online onboarding:

 • Bepaal de Inhoud: Identificeer welke informatie, training en middelen essentieel zijn voor nieuwe medewerkers om hun rol effectief uit te voeren.

 

 • Kies een Platform: Selecteer een betrouwbaar online platform dat geschikt is voor jouw organisatie. E-lia biedt bijvoorbeeld een veelzijdig platform dat speciaal is ontworpen om het onboarding proces te ondersteunen.

 

 • Creëer Interactieve Modules: Ontwikkel interactieve en boeiende trainingsmodules. Dit kan variëren van video’s en quizzes tot interactieve documenten en simulaties.

 

 • Monitor en Evalueer: Houd de voortgang van nieuwe medewerkers bij en verzamel regelmatig feedback om het onboarding proces continu te verbeteren.

 

E-lia is een uitstekend platform om jouw online onboarding proces mee te starten. Met E-lia kun je eenvoudig interactieve modules creëren, voortgang monitoren, en directe communicatie met nieuwe medewerkers onderhouden via WhatsApp. Dit maakt het mogelijk om een naadloos en effectief onboarding proces op te zetten dat nieuwe medewerkers helpt zich snel thuis te voelen in jouw organisatie.

Vraag je gratis demo aan!

We informeren je graag verder over de mogelijkheden, laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Waarom E-lia?

 • 85% van de gebruikers bekijkt content binnen 24 uur na ontvangst.
 • 96% geeft de voorkeur aan het gebruik van WhatsApp boven andere kanalen.
 • Het bouwen van een module in E-lia kost gemiddeld slechts 10-15 minuten.
 • Gebruikers voltooien een module gemiddeld binnen 3-6 minuten.
 • Het verzenden van een module kost minder dan 30 seconden.
× Contact