Wat is Kennisborging?

Kennisborging is het systematisch vastleggen, delen en behouden van waardevolle kennis binnen een organisatie.

Het zorgt ervoor dat cruciale informatie niet verloren gaat wanneer medewerkers vertrekken of van functie veranderen, en dat kennis continu beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft.

Dit omvat zowel expliciete kennis (zoals processen en protocollen) als impliciete kennis (zoals ervaring en intuïtie).

Waarom is kennisborging belangrijk?

Voorkomen van kennisverlies:

Wanneer ervaren medewerkers de organisatie verlaten zonder hun kennis te delen, gaat waardevolle informatie verloren. Dit verlies kan leiden tot inefficiënties en hogere kosten doordat nieuwe medewerkers opnieuw moeten leren wat al bekend was.

Verbeterde efficiëntie:

Toegang tot gedocumenteerde kennis maakt het werkproces sneller en vermindert de kans op fouten. Hierdoor kunnen projecten sneller worden afgerond en kan er meer werk worden verricht in minder tijd.

Consistentie in processen:

Door standaardprocedures vast te leggen, zorgt kennisborging ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt. Dit leidt tot een uniforme kwaliteit van werk en diensten, wat cruciaal is voor klanttevredenheid en merkbetrouwbaarheid.

Ondersteuning van medewerkers:

Nieuwe medewerkers kunnen sneller op snelheid komen door toegang tot een gedetailleerde kennisbasis. Dit vergemakkelijkt hun integratie en verhoogt hun productiviteit.

Hoe kun je zelf kennisborging realiseren en onderhouden?

Om te voorkomen dat kennis verdwijnt, moet je investeren in het onderhouden en borgen van kennis in je organisatie. Maar hoe doe je dat nou?

Om kennis effectief te borgen en onderhouden in je organisatie, kun je de volgende stappen ondernemen:

 1. Identificeer cruciale kennis: Breng in kaart welke kennis essentieel is voor je organisatie en waar deze zich bevindt.
 2. Gebruik technologie: Implementeer systemen om kennis vast te leggen, te delen en toegankelijk te maken voor medewerkers.
 3. Stimuleer een leercultuur: Moedig medewerkers aan om kennis te delen en continu te leren door middel van workshops, e-learnings, en kennisclips.
 4. Beoordeel en verbeter regelmatig: Voer periodieke kennisscans uit om te controleren of de vastgelegde kennis up-to-date is en vul ontbrekende kennis aan.
 5. Organiseer kennisdelingssessies: Plan regelmatig meetings, webinars, en trainingen waarin medewerkers hun kennis kunnen delen en bespreken.
 6. Betrek medewerkers actief: Geef medewerkers de verantwoordelijkheid en middelen om kennis vast te leggen en te delen, en betrek hen bij het verbeteren van kennismanagementprocessen.

Door deze stappen te volgen, kun je een solide basis creëren voor kennisborging en onderhoud binnen je organisatie, wat bijdraagt aan een efficiëntere en innovatievere werkomgeving. 

Bij E-lia wordt deze aanpak geoptimaliseerd door content via WhatsApp aan te bieden, wat ervoor zorgt dat lerenden altijd toegang hebben tot relevante informatie en ondersteuning, precies wanneer ze het nodig hebben.

Met het E-lia platform ontwikkel je zelf eenvoudig je eigen content modules om kennis te borgen en verzend je deze snel en gemakkelijk naar je medewerkers via WhatsApp om dit te onderhouden.

Wil jij starten met het borgen van kennis in je organisatie?
Neem dan contact met ons op voor een demo van het E-lia platform en ontdek hoe jij in een handomdraai zelf content kunt ontwikkelen.

Vraag je gratis demo aan!

We informeren je graag verder over de mogelijkheden, laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Waarom E-lia?

 • 85% van de gebruikers bekijkt content binnen 24 uur na ontvangst.
 • 96% geeft de voorkeur aan het gebruik van WhatsApp boven andere kanalen.
 • Het bouwen van een module in E-lia kost gemiddeld slechts 10-15 minuten.
 • Gebruikers voltooien een module gemiddeld binnen 3-6 minuten.
 • Het verzenden van een module kost minder dan 30 seconden.
× Contact